HOLLANDS GLORIE

Theatergroep

Voorstellingen

AARDGASTEN (oktober 2018)

Wat begon als een feestje eindigt ineens een stuk minder gezellig. Want wat als je gasten niet meer willen vertrekken of wat als niemand meer kàn vertrekken?  In de nieuwe voorstelling Aardgasten verbindt theatergroep Hollands Glorie de geschiedenis van de Groningse gaswinning met een surreëel huwelijksfeestje. Een voorstelling over machtsverhoudingen, vertrouwen, twijfels, verschillende belangen en de vraag: hoe nu verder?

 

De vondst van de Groninger gasbel in de jaren zestig leidde tot euforie. Het gas moest zo snel mogelijk de grond uit, heel Nederland werd enthousiast aangesloten op het aardgas en het geld stroomde binnen. Nu kennen we de keerzijde van deze gebeurtenis: aardbevingen en bodemdalingen. De gaswinning is niet voor iedereen een feestje geweest. Had men dat destijds al kunnen voorzien? En hoe werkt die wetenschap door bij mensen die vandaag de dag beslissingen moeten nemen?

Met de voorstelling Aardgasten brengt Theatergroep Hollands Glorie dit hoofdstuk uit de Canon van Nederland op een theatrale en humoristische manier tot leven.

De voorstelling ging op 4 oktober 2018  in première in Kolham,  een betekenisvolle dag en plek.  In Kolham werd in 1959 op het terrein van boer Boon de grootste gasbel gevonden.  Op 4 oktober 1962 vond een belangrijk Kamerdebat over de gaswinning plaats.

 

 

 

 

 


Wat vooraf ging…

Het vaarwel van Joop alias Miss Mighty M (2015)

‘Het vaarwel van Joop alias Miss Mighty M’ is een scherpe monoloog over leven, liefde, sex, verlangen, midlife en het huidige homo-klimaat. Boordevol quotes en muziek van Madonna en gedichten van Jacob Israël de Haan. Te zien tijdens Midzomergracht Festival Utrecht, Amsterdam Gay Pride en Rotterdam Pride.

Sometimes you have to be a bitch to get things done.

teaser frontside RGB JPG web

‘Het vaarwel van Joop alias Miss Mighty M’ is geïnspireerd op de roman Pijpelijntjes van Jacob Israël de Haan. De Haan schreef de eerste roman waarin een homoseksuele relatie openlijk wordt beschreven. Het kostte hem zijn baan, reputatie en liefde. Ook zijn gedichten hebben vaak homoseksualiteit als onderwerp. Een dichtregel van Jacob Israël de Haan, Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen, siert het homomonument in Amsterdam. Het boek van De Haan is inspiratiebron, maar vertaald naar het hier en nu. Naast pittige monologen, beschouwingen op leven, liefde en het huidige homo-klimaat, ook veel muziek en quotes van Madonna.


Emma’s dilemma, 24 uur wankelt de troon. (2014)Emma's Dilemma_voorkantFlyer

De vroege ochtend van 5 december 1890. In haar paleis worstelt Emma met de vraag of de monarchie na het rampzalige koningschap van haar overleden echtgenoot Willem III nog toekomst heeft. Heeft ‘Koning Gorilla’ met zijn lompe en scabreuze gedrag niet zoveel krediet verspeeld dat het Nederlandse volk – nu uitgebreid kiesrecht onvermijdelijk lijkt – de voorkeur geeft aan een republiek boven de Oranjes?

Emma vreest van wel en twijfelt of ze het regentschap over haar jonge dochter en beoogd vorstin Wilhelmina wel op zich moet nemen. Is het niet verstandiger met haar terug te keren naar Duitsland? En zo zichzelf en bovenal Wilhelmina te behoeden voor de last van de monarchie. Heel verleidelijk, maar zo’n keuze betekent het onherroepelijke einde van de Oranje-dynastie.

Theatergezelschap Hollands Glorie richt met ‘Emma’s dilemma; 24 uur wankelt de troon’ de schijnwerpers op een constitutionele crisis die tot op heden onderbelicht is gebleven. Met haar bijzondere aanpak confronteert Hollands Glorie de kijker op indringende wijze met de emoties en twijfel die Emma dreigen te verscheuren. En die Nederland dichtbij een gekozen staatshoofd bracht.

2 Comments

 1. graag wil ik mij aanmelden voor de nieuwsbrief

  • Beste Alie,

   Excuus voor deze verlate reactie, wij zien uw bericht nu pas. Leuk dat u interesse heeft in onze nieuwsbrief! Wij zullen u toevoegen aan de lijst. U zult de nieuwsbrief over onze voorstelling ‘Aardgasten’ 4x ontvangen. Hierna bent u automatisch afgemeld. Wij hopen dat u er veel plezier aan beleeft!

   Met vriendelijke groet,
   Hollands Glorie

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*

© 2021 HOLLANDS GLORIE

Theme by Anders NorenUp ↑